Meny

Hvordan fjerne og forebygge ugress

Bil med logo
Mer om bildet
Anleggsgartnerfirma Strandman AS
Publisert:
Endret:

Hagetips

Veiledning i drift og vedlike­hold av ute­areal for private hjem, boret­ts­lag og boligsameier.

Fjerne ugress

Det er viktig å luke/sprøyte ugresset med en gang det spirer, eller så tidlig som mulig.

Luking

I bed med planter og busker er det best å luke, for ikke å skade plantene. Det er viktig å få med rota, og det er lettere å gjøre når jorda er fuktig. Bruk gjerne en ugress­hakke, og hakk i jorda rundt ugresset. Dra ugresset forsiktig opp av jorda, og fjern det etterpå. Hvis det blir liggende kan det spre seg videre med frøene.

Sprøyting

I grusganger og på plasser hvor det ikke er beplantet, kan man sprøyte med ugress­midler eller bruke propan­brenner. Som alternativ til gift, kan man sprøyte eddik­blanding på ugresset. Bland halv­parten «35 % eddik» og halv­parten vann.

En annen mulighet, er å helle kokende vann på ugresset.

Ugress i plenen kan sprøytes med plen­rens, det dreper kun ugresset. Eller man kan bruke f.eks. en løve­tann­stikker for å få opp løvetann.

Forebygge ugress i plen

Gjødsle

For å unngå mye ugress i plenen er det viktig å gjødsle plenen. Bruk full­gjødsel, og strø det jevnt utover plenen. Det er viktig at gjødsla blir løst opp, så den ikke blir liggende på plenen og gir gresset svi­skader. Det er derfor best å gjødsle i regn­vær, eller vanne over etter gjødsling.

Klipp riktig høyde

I tillegg til gjødsling, fore­bygges ugress i plenen ved å ikke klippe den for lavt: ikke klipp gresset kortere enn 3 centimeter.

Forebygge ugress i bed og plantefelt

Ugress i bed og plante­felt unngås ved å dekke jorda med for eksempel bark. Barken hjelper i tillegg med holde på fuktig­heten i jorda.

Dette trenger du

Utstyr

  • Ugresshakke.
  • Propanbrenner.
  • Løvetannstikker.

Materiell

  • Ugressmidler.
  • 35 % eddik/eddikblanding
  • Plenrens.
  • Fullgjødsel.
  • Bark.

Anbefalte leverandører

proudly made by
Retell