Eirik Ørnbo

Lærling anleggsgartnerfaget

Eirik Ørnbo
  • Alder: 22 år

  • Skole: Gjennestad vgs
  • Lærling hos Anleggsgartnerfirma Strandman AS

Eirik smiler når han kommer mot meg. Han startet sin lærlinge­kontrakt hos Strandman i juli 2018, og er akkurat nå fullt opptatt med skolegang og snørydding. Eirik er 22 år og kom til Strandman etter å ha gått VK2 på Gjennestad. Og veien fram har vært litt utenom det vanlige. Etter tre år på videregående med studie­spesialisering med realfag startet han høsten 2016 på universitet. Men han fant seg ikke til rette, sluttet på skolen, og fikk jobb hos Horten Kirkelige fellesråd med drift og vedlikehold av kirkegårder i hjembyen. Det var midt i blinken for han. Han ville jobbe ute og skape og vedlikeholde gode uterom. Siden retten til videre utdanning var «brukt opp» fikk han realkompetanse­vurdering og kunne begynne rett på VK2.

«Jeg vil være med å skape og drifte fine anlegg» sier Eirik. Hans drøm er å bli fagarbeider, fortsette med kompetansebygging, og om noen år jobbe som prosjekt­leder med prosjekt­utvikling på estetisk og teknisk nivå, lede prosjekt­arbeidet og oppnå resultater for kunde og for arbeidsgiver.

I løpet av det første halvåret i lære har Eirik fått bryne seg på en rekke ulike oppgaver. Han har egen brøyterode nå i vintersesongen. Han har jobbet mest på private anlegg og listen over hva han har fått jobbe med er lang. Grunnarbeider og fundamentering, legge trekkerør og varmekabel, legge belegningsstein og hugge og legge skifer, sette murer, etablere plen (så og ferdigplen), planting og sette både kanter og border i granitt av ulike dimensjoner.

«Jeg trives utrolig godt hos Strandman» sier Eirik. Jeg har blitt tatt godt imot både av ledelsen og av mine arbeidskollegaer. «Jeg jobber sammen med mange flinke fagfolk som villig deler av sin erfaring og kompetanse, også får jeg slippe til og prøve meg» sier Eirik. «Mest morsomt er det grønne, og spesielt liker jeg å jobbe med frukttrær. Det er spennende å se at god skjødsel skaper gode avlinger». Når han jobber med det gråe er det grunnarbeidene og å legge dekker som er mest morsomt. «Når man jobber med toppdekke ser man virkelig forandring» sier Eirik.

Klokka ringer og Eirik må inn til en ny time. De siste ukene har nemlig gått med til skolegang hos SOA i Drammen. Vi ønsker Eirik lykke til videre.