Beskjæring

Hagekalender
Vår - Sommer - Høst - Vinter

Generelt

De fleste busker og trær bør beskjæres jevnlig for å fornye veksten og for å fjerne evt døde/skadede grener.

Vintergrønne busker

Vintergrønne busker og trær kan beskjæres til alle årstider. På vinteren kan det være lurt å dekke til de vinter­grønne buskene med strie, spesielt de som står i sola eller på veldig utsatte steder. Det hindrer sviskader og frostskader.


Prydbusker

Vårblomstrende busker skal beskjæres rett etter avblomstring. Sommer og høst­blomstrende busker kan beskjæres høst, vinter eller vår.


Hekk

Formklipt hekk bør beskjæres et par ganger i året. Klipp en gang ved St.Hans tider og en gang på høsten. Klipp helt inntil der den ble tatt forrige gang. Fritt­voksende hekk bør bare tynnes i litt hver vår.


Frukttrær

Frukttrær bør beskjæres litt hvert år. Hvis man beskjær for mye, blir treet lettere utsatt for sykdommer og skade­dyr, og det vil dessuten komme veldig mange nye skudd. 
Stenfrukt (kirsebær, plomme ol) beskjæres fra oktober til februar. Kjernefrukt (eple, pære ol) kan beskjæres hele året.


Roser

Roser beskjæres i slutten av april/begynnelsen av mai, når bjørka får «museører».